Strona główna » Obserwuj nasz || blog » Co do czego, czyli podstawowe rodzaje sztućców
Do restauracji wybieramy się z wielu powodów - często na specjalne okazje. Organizujemy w nich urodziny, imieniny, spotkania rodzinne. Jest to także miejsce, do którego przychodzą pary - jeden z najlepszych pomysłów na spędzenie czasu w romantycznej atmosferze stanowi wspólna kolacja. W dobrych lokalach nie tylko spotykamy się towarzysko, ale również umawiamy się w sprawach biznesowych, żeby spokojnie porozmawiać o transakcji lub współpracy. Wiele firm wybiera je także jako miejsce, w którym w mniej formalny sposób mogą zintegrować się pracownicy. Zarówno wtedy, gdy spędzamy w restauracji czas z bliskimi osobami, jak i z kontrahentami czy kolegami z biura, warto znać pewne obowiązujące przy posiłku zasady. Bardzo ważna jest przede wszystkim znajomość savoir-vivre’u, w tym tego, do czego służą poszczególne sztućce.
Do podstawowych sztućców należą łyżka, nóż, widelec, a także łyżeczka. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że wyróżniamy ich wiele rodzajów. Jeśli chodzi o widelec, jest on już używany na naszym kontynencie od tysiąca lat. Obecnie występują takie jego odmiany, jak stosunkowo długi widelec obiadowy z czterema równo rozmieszczonymi zębami, który ma najbardziej uniwersalny charakter, widelec do przystawek - podobny, ale o mniejszych rozmiarach, i widelec do ryb. Ten ostatni dzieli się na dwa rodzaje. Pierwszy - służący do nakładania ryby - posiada cztery zęby, a drugi - do jedzenia ryby - trzy zęby, pomiędzy którymi odstępy są większe niż w przypadku klasycznego widelca. Sery i wędliny serwowane są z półmisków za pomocą prostego, dwuzębowego widelca. Występuje też półokrągły widelec sałatkowy z dwoma lub trzema zębami.
Najpopularniejszy nóż stanowi ten obiadowy - zna go każdy z nas. Jego wariant stosowany przy jedzeniu ryb wyróżnia się tym, że jest - poza zakończeniem - tępy. Dzięki temu łatwo możemy pozbyć się ości. Ze względów praktycznych najmniejszy jest nóż przystawkowy - przekąski i desery nie mają bowiem zwykle dużych rozmiarów.
Spośród łyżek najczęściej spotykamy się z klasyczną łyżką obiadową. Ponadto wyróżnia się łyżkę sałatkową, która występuje w zestawie razem z zaokrąglonym widelcem, czy wazową - długą, szeroką i okrągłą. Za pomocą tej drugiej serwuje się zupy. Łyżką półmiskową, przypominającą obiadową, nakładamy ziemniaki, kaszę czy ryż. Łyżka do sosów różni się od standardowej tym, że jest głębsza. Jeśli chodzi o łyżeczkę, występują takie jej odmiany, jak: deserowa (o szerokiej misce), do kawy (o wąskiej misce), do cukru (mająca kształt szufelki) i do herbaty (o nieco szerszej misce niż w przypadku łyżeczki do kawy).