Regularne spożywanie zup niesie ze sobą bardzo wiele korzyści dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Ich podstawowym składnikiem są warzywa (latem również owoce, np. w chłodnikach), które, jak powszechnie wiadomo, stanowią dla nas główne źródło witamin, błonnika i antyoksydantów. Zupy są zwykle bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie podczas ich przyrządzenia możemy śmiało wprowadzać w życie pewne własne pomysły.
Większość z nich jest niskokaloryczna, dzięki czemu często stanowią one podstawę diet. Miska zupy pełnej świeżych warzyw może nasycić nasz żołądek nawet na kilka godzin. Trzeba ponadto podkreślić fakt, że zupy oczyszczają nasz organizm z toksyn, co służy budowaniu odporności i przyspiesza przemianę materii. Zupa może stanowić świetne źródło białka, tak zwierzęcego, jak i roślinnego. Gotowana na wywarze z wołowiny sprzyja odchudzaniu, na drobiowym zaś - zaopatruje nasz organizm w witaminy z grupy B. Może być podawana z mięsem lub jajkiem. Doskonałym źródłem białka roślinnego są zupy, w których skład wchodzi groch, fasola czy soczewica. Wiele zup jemy z pełnoziarnistym makaronem, który zawiera wartościowe węglowodany złożone oraz błonnik.
W polskiej tradycji zupy od lat były bardzo istotne i stanowiły pierwsze danie niemal każdego obiadu. Żadna wigilia nie może się obejść bez barszczu, przy wielu polskich stołach w niedzielę nadal króluje rosół, podczas górskich wycieczek turyści nie mogą doczekać się żurku ze schroniska. Do najbardziej popularnych zup w Polsce należą rosół, pomidorowa, barszcz, krupnik czy żur (oczywiście jest ich znacznie więcej). W ostatnich latach niezwykle modne stały się tzw. zupy krem. Są wykwintne, smaczne i często podaje się je z pysznymi grzankami, co może stanowić pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek. Coraz większą wagę zaczyna się przywiązywać do przypraw w zupach. Już nie tylko sól i pieprz, ale również kolendra, oregano, bazylia, kurkuma czy chilli stanowią nieodzowny dodatek, nadający charakteru zupie. Wiele z przypraw ma również działanie prozdrowotne. Także latem warto jeść zupy, tzw. chłodniki. Najbardziej popularnym jest ten z botwinki, stanowiący prawdziwą bombę witaminową. Coraz częściej sięgamy po przepisy na zupy ze wszystkich stron świata. Kuchnia Azji czy Ameryki Południowej obfituje w niezwykle ciekawe propozycje w tym zakresie.
Będąc w Zakopanem, warto odwiedzić Drukarnię Smaku Cristina, której kucharze przyrządzają zupy w oparciu o tradycyjne, polskie i orientalne smaki. Z karty menu polecamy wyjątkowy azjatycki rosół, którego w Zakopanem spróbować możecie jedynie w naszej restauracji. Miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej polecamy chłodnik z botwinki i jajka z dodatkiem orzecha laskowego. Z pewnością każdy smakosz zup po wizycie w Drukarni Smaku wyjdzie zachwycony.