Do restauracji przychodzimy z wielu różnych powodów, głównym z nich jest jednak to, że po prostu chcemy dobrze i smacznie - a także, co niemniej ważne, zdrowo - zjeść. Będąc w Zakopanem, z pewnością jedną z przyczyn, dla których się do nich udajemy, jest to, że chcemy wyjść z lokalu syci. Ta prozaiczna z pozoru, choć tak naprawdę podstawowa pobudka jest być może częściej spotykana w stolicy Tatr niż w innych miastach dlatego, że kierują się nią turyści, którzy spędzili dzień na wędrówce górskiej.
Oczywiście pożywienie się i nabranie sił nie wyklucza się ze smakowaniem jedzenia. W Polsce obecnie coraz bardziej popularne są rozwiązania kulinarne oparte na kuchni międzynarodowej (w zakopiańskiej restauracji Drukarnia Smaku Cristina znajdziemy również takie przysmaki, przygotowane ze znawstwem przez pracujących w niej, doświadczonych kucharzy). Warto jednak zwrócić uwagę również na dania przyrządzane na bazie polskich receptur, które ponownie zaczynają się cieszyć dużą popularnością - można nawet powiedzieć, że są one na nowo odkrywane.
Bez wątpienia atrybutem kuchni polskiej jest kapusta. Znakomicie sprawdza się ona zarówno jako główny składnik dania, jak i jako dodatek do niego. Co więcej, warto mieć na uwadze fakt, że ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Nie wahajmy się więc przed zamówieniem potrawy z kapustą - nie tylko nie będziemy żałować tego wyboru ze względów smakowych, ale również dostarczymy naszemu organizmowi wiele pożytecznych substancji, które pozwolą nam się zregenerować po wyprawie na Kasprowy, Gubałówkę czy na inne szczyty. W Drukarni Smaku Cristina polecamy Państwu wyjątkowe "górskie" danie, jakim jest biodrówka jagnięca. Serwujemy ją razem ze smaczną kapustą czerwoną. Oba te składniki w połączeniu ze sobą dają znakomity efekt w postaci wybornego smaku. Do wielu różnego rodzaju dań, które zawiera nasze menu, możemy również zamówić wspaniały dodatek, jakim jest kapusta kiszona z dymką oraz białym sezamem.
Do zalet kapusty należy również to, że zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, chroniącej nas przed chorobami - można wręcz powiedzieć, że jest z tego znana. Poza tym stanowi świetne źródło potasu i magnezu - składników odpowiadających za odporność, zdolności regeneracyjne i wytrzymałość organizmu. Inne substancje, w które kapusta jest bogata, to witamina A, witaminy z grupy B oraz wapń. Znakomite właściwości ma również kapusta kiszona. Jej zaletą jest to, że usprawnia pracę naszego żołądka oraz wspomaga trawienie.