Powszechnie znana prawda brzmi, że ze słodkościami nie powinno się przesadzać, jednak raz na jakiś czas dobrze pozwolić sobie na chwilę przyjemności, jaką dostarcza zjedzenie pysznego deseru. Zwykle bywa on zwieńczeniem obiadu, stanowi uzupełnienie wartości odżywczej i energetycznej, często w połączeniu z ciepłym napojem takim jak kawa czy herbata.
Desery, traktowane jako osobne danie, po raz pierwszy pojawiły się we Francji około XVII wieku, jednak na polskich stołach i w formie zbliżonej do współczesnej popularne stały się dopiero w epoce oświecenia. Wiele z nich szybko zaczęło stanowić element tradycji kulinarnej, zwykle związanej z obchodzonymi świętami i uroczystościami. Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez babek drożdżowych czy kolorowych mazurków. Z Wigilią kojarzą nam się pierniki i makowce, a w Tłusty Czwartek na pączka pozwalają sobie nawet ci, którzy na co dzień liczą kalorie. Również uroczystości, takie jak urodziny czy imieniny, nie mogą się obejść bez słodkich wypieków.
Do najbardziej popularnych polskich deserów należą szarlotka, sernik czy kremówka. Oczywiście desery to nie tylko ciasta, ale również kisiele, budynie, galaretki czy kremy. Zwłaszcza w gorące dni idealną formą słodkiego ochłodzenia są lody. Desery zachęcają nas nie tylko smakiem, ale również wyglądem, dlatego estetyczna forma podania jest niezwykle istotna. Najczęściej dekoruje się je owocami i różnego rodzaju sosami, nadającymi atrakcyjny wygląd.
Deser to zastrzyk energetyczny, dlatego - zwłaszcza po wysiłku fizycznym - nie wahajmy się długo, żeby po niego sięgnąć. Odwiedzając Zakopane, po dniu spędzonym na górskich wędrówkach, kuligu, spacerze po Krupówkach i mieście czy też po zwiedzaniu muzeów związanych ze sztuką podhalańską - warto wstąpić na coś słodkiego do Drukarni Smaku Cristina (https://www.drukarniasmakucristina.pl/). Restauracja ta słynie z kuchni łączącej tradycje polskie ze światowymi, ciesząc się znakomitymi opiniami swoich klientów. Jeśli chodzi o desery, polecamy Państwu chociażby przepyszną bezę, która pozwala nam się rozkoszować mieszanką smaków kokosa, marakui oraz mango. Na pewno niejeden z nas chętnie skusi się również na połączenie czekolady i kakao z dodatkiem czerwonej porzeczki oraz whisky. Z kolei miłośnicy tradycyjnych polskich deserów bez wątpienia zdecydują się na ciasto - szarlotkę opartą na kwaśnym jabłku, wzbogaconą o białą czekoladę.
Deser najrozsądniej jest zamówić po skończonym daniu głównym. Zwykle dopiero wówczas jesteśmy w stanie odpowiedzieć sobie na pytanie, czy nasz żołądek na pewno przyjmie dodatkowy posiłek oraz na jaką formę deseru mamy ochotę.