Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

Najpopularniejsze sosy kuchni polskiej


Najpopularniejsze sosy kuchni polskiej


Do restauracji udajemy się z wielu powodów: po to, żeby spotkać się z bliskimi, żeby odpocząć w przyjemnej atmosferze oraz oczywiście w celu spożycia smacznego posiłku. Jeśli chodzi o tę ostatnią kwestię, wysokiej klasy lokale - takie jak Drukarnia Smaku Cristina - znane są z tego, że wizyta w nich stanowi niepowtarzalne przeżycie kulinarne. W dobrych restauracjach poznajemy bowiem nowe smaki i rozszerzamy naszą znajomość różnego rodzaju kuchni. Przy czym dobrym pomysłem jest zarówno zagłębiać się w tajniki przepisów orientalnych czy włoskich, jak i smakować ciekawe i pomysłowe dania polskie. Warto chociażby wiedzieć, że nasza kuchnia słynie z przepysznych sosów. Poniżej przedstawiamy te, które cieszą się największym uznaniem i popularnością.

Charakterystyka czarnego sosu polskiego

Z pewnością należy do nich sos pieprzny, który często występuje pod swoją drugą nazwą - jako czarny sos polski. Na czym polega jego wyjątkowość? Otóż decyduje o niej połączenie takich składników, jak imbir, pieprz oraz miód. Czarny sos polski najlepiej sprawdza się z daniami z gęsi, świetnie łączy się również z innymi potrawami mięsnymi, w tym np. z combrem z sarny. Dodaje się go ponadto do ryb. A zatem zastosowanie owego sosu jest dość różnorodne. Wyróżnia go też fakt, że wzbogaca on danie w sposób wizualny.

Szary i żółty sos polski

Na szczególną uwagę zasługuje też szary sos polski, pochodzący z Wielkopolski. Jak się go przyrządza? Otóż zasmażkę przygotowaną na mące i maśle uzupełnia się wywarem z mięsa, ryby albo warzyw. Inne składniki, które się do niego dodaje - w zależności od potrzeb oraz indywidualnych preferencji - to np. karmel, migdały, cebula starta, śmietana, rodzynki. Ważny dodatek do szarego sosu polskiego stanowi wino albo - wymiennie - sok cytrynowy. Zgodnie z lokalną recepturą tego rodzaju przysmak dodatkowo się jeszcze zakwasza. Możemy to zrobić za pomocą octu.

Nie sposób nie wspomnieć też o żółtym sosie polskim, przyrządzanym na bazie szafranu, dzięki któremu zawdzięcza on swoją wyjątkową barwę. Podaje się go m.in. z łososiem.

Dania z menu Drukarni Smaku Cristina - niepowtarzalna jakość i wyjątkowe walory smakowe

W zakopiańskiej restauracji Drukarnia Smaku Cristina serwowane są pyszne potrawy polskie, regionalne oraz zagraniczne. Jeśli chodzi o przysmaki lokalne, z pewnością warto skusić się na sery podhalańskie, podawane razem z winogronem i konfiturą. Restauracja znana jest również z dużego wyboru dań mięsnych, wzbogaconych autorskimi sosami naszego szefa kuchni, bazującego na sztuce polskich i światowych kulinariów. Możemy się w niej zdecydować m.in. na comber z jelenia czy na biodrówkę jagnięcą.

Najpopularniejsze sosy kuchni polskiej

wróć