Strona główna » Obserwuj nasz || blog » Piwo w restauracji - do jakich potraw pasuje?
Restauracja jest miejscem relaksu. Przychodzimy do niej po to, żeby spotkać się z przyjaciółmi, rodziną, drugą połówką. W renomowanych lokalach gastronomicznych, takich jak Drukarnia Smaku Cristina, organizujemy także ważne dla nas wydarzenia - urodziny, imieniny czy rocznice. Nic również nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać się do restauracji samemu - dla wielu ludzi stanowi to codzienność, w której spełniają się dzięki smakowaniu nowych potraw i odpoczywaniu w interesujących wnętrzach. Czy jednak wypada pić w restauracji piwo? Jeśli tak - do jakich potraw pasuje? O tym w dzisiejszym artykule.
Drukarnia Smaku Cristina położona jest w malowniczym Zakopanem, dlatego wielu jej klientów to turyści, którzy chcą się posilić w przerwie od spaceru po mieście, po górskiej wędrówce bądź po kuligu. To również lokal, w którym celebrują spotkanie miłośnicy sportów zimowych, którzy przeżyli intensywne emocje podczas zawodów skoków narciarskich na Wielkiej Krokwi. Wszystkie z wymienionych powyżej okazji łączy jedno (nie tylko miejsce, czyli dobra restauracja) - fakt, że możemy spędzić ten czas relaksu przy smacznym piwie.
Warto wiedzieć, z jakimi potrawami piwo sprawdza się najlepiej. Z wiedzy tej czerpać mogą szczególnie miłośnicy złotego trunku, którzy dzięki niej będą mogli do niego dobierać różne dania. Jak podkreślają eksperci zawodowo degustujący i oceniający piwo, istnieje jedna główna, sprawdzona zasada, zgodnie z którą zaleca się łączyć określone posiłki z piwem. Otóż możemy to zrobić albo na zasadzie pewnego wyraźnego ich podobieństwa, albo wyczuwalnego kontrastu. Warto przy tej okazji zauważyć, że reguła ta z pewnością jest prostsza w porównaniu do bardziej rozbudowanych koncepcji dopasowywania potraw do win.
Przykładowo, z serami i daniami o smaku łagodnym znakomicie korespondują piwa mocno goryczkowe. Wskazówka ta z powodzeniem sprawdzi się również w przypadku ciast i słodkich deserów w ogóle. Natomiast jeżeli zdecydujemy się na danie wzbogacone o ostre przyprawy, nie wahajmy się przed zamówieniem do niego lekkiego, jasnego piwa, które z jednej strony podkreśli smak potrawy, a z drugiej - pozwoli nam zaspokoić pragnienie, które pojawia się przy spożywaniu tego typu posiłków. Piwa sprawdzają się w połączeniu z daniami mięsnymi. Do potraw, które nie są ani zbyt ostre, ani zbyt łagodne, warto dobrać klasyczne piwo typu lager. Z kolei do ryb eksperci rekomendują piwo pszeniczne, czyli białe.
Jeśli chodzi o popularny złoty trunek, warto z jednej strony stosować się do powyższych wskazówek, a z drugiej - indywidualnie eksperymentować z dobieraniem do niego jedzenia.