Do restauracji wybieramy się z różnych powodów - niekiedy wizyta w niej stanowi część naszej codzienności, w innych zaś przypadkach pragniemy skosztować nieznanych nam, ciekawych dań czy też spędzić czas z bliskimi osobami. Jest to najbardziej preferowana forma spożywania posiłków przez turystów.
W restauracjach organizowane są również specjalne wydarzenia - zarówno te, które celebrujemy w gronie rodzinnym czy z przyjaciółmi, jak i mające charakter biznesowy. W tego rodzaju miejscach spożywamy zwykle nie tylko danie główne i zupę, ale także inne posiłki - od przystawki do deseru. Jeśli chodzi o przystawki, znakomity wybór znajdziemy w Drukarni Smaku Cristina, którą poleca się z jednej strony mieszkańcom Zakopanego, a z drugiej tym osobom, które postanowiły wybrać się do stolicy Podhala po to, żeby zwiedzić miasto, udać się na wycieczkę po górach czy też zobaczyć konkurs w skokach narciarskich - https://www.drukarniasmakucristina.pl/.
Przystawkę inaczej określa się, z języka francuskiego, jako hors d’œuvre. Posiłek ten poprzedza dania główne i zupy bądź też spożywany jest przez gości w dowolnych momentach w trakcie ich wizyty w restauracji. W zależności od rodzaju tego typu potrawy, może ona być podawana na gorąco albo na zimno. Przystawki niekiedy serwowane są także podczas specjalnych wydarzeń, takich jak bankiety czy wernisaże, razem z winem, szampanem, piwem i innymi napojami. Jeśli chodzi o restauracje, często stanowią one znakomity wstęp do tego, aby zapoznać się z pewnymi kulinarnymi znakami rozpoznawczymi, które są charakterystyczne dla danego lokalu, np. ze względu na ich egzotyczność bądź też przeciwnie - regionalność.
W Drukarni Smaku Cristina spotkamy się zarówno z potrawami przygotowanymi w oparciu o tradycyjne polskie przepisy oraz ze specjałami, których receptura oparta jest na kuchni lokalnej, jak i z pewnymi daniami inspirowanymi kuchnią międzynarodową, w tym azjatycką. Menu oferuje nam szereg interesujących i wyjątkowych przystawek. Z pewnością warto zdecydować się na tatara z wołowej polędwicy (pozostałe składniki dania to cebulka perłowa, żółtko, kiszony ogórek i pyszne rydze). Bardzo smaczną i cenioną przez klientów restauracji przystawkę stanowią przegrzebki podawane z bakaliami, kalafiorem i szafranem. Turystom pragnącym zasmakować regionalnych potraw bez wątpienia przypadną do gustu wyborne i niepowtarzalne podhalańskie sery, wzbogacone o konfiturę oraz winogrono. Możemy też spróbować carpaccio z okonia morskiego, kaczą wątróbkę czy też pierożki “Drukarnia Smaku" z kaczką, burakiem, czerwoną cebula i pigwą.