Strona główna » Obserwuj nasz || blog » Savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole?
Zasady, które określamy jako savoir vivre, dotyczą wielu sfer naszego życia. Stanowią one wskazówki na temat tego, jak powinniśmy zachowywać się w towarzystwie. Określają, jakie gesty i wypowiedzi należy uznać za właściwe i w dobrym tonie, jakie zaś nie powinny nam się przydarzać. Co ważne, uwzględniają również różnice regionalne i kulturowe. Savoire vivre dotyczy ponadto reguł, jakie obowiązują nas przy stole. I pod tym względem łączy on wszystkie powyższe elementy: zasady dobrych manier, formy grzeczności, znajomość obyczajów. Można więc śmiało powiedzieć, że sposób, w jaki jemy, wiele mówi o nas samych i o naszych towarzyszach. Dlatego warto dowiedzieć się, jakie zachowania uznawane są za odpowiednie, jakich natomiast powinniśmy się wystrzegać. Należy podkreślić fakt, że wiele z nich ma charakter praktyczny. Warto bowiem wiedzieć, że oba słowa, pochodzące z języka francuskiego, tłumaczymy jako “sztukę życia".
Widelec trzymamy w lewej ręce, natomiast nóż w prawej - o tym wie każdy z nas. Poza tym pamiętajmy, żeby to za pomocą sztućców przybliżać sobie porcję posiłku. Źle widziane jest pochylanie się do talerza. Miejmy na uwadze fakt, że zgodnie z zasadami savoir vivre’u powinniśmy siedzieć wyprostowani - nasze plecy muszą przylegać do oparcia. Pod żadnym pozorem nie możemy pozwolić sobie na zgarbienie się, gdyż jest to uważane za niezwykle nieeleganckie. Nie należy też kłaść nogi na nodze, a łokci opierać na stole. Jednocześnie nie zapominajmy, aby cały czas prezentować się naturalnie i nie zachowywać się w sposób sztywny.
Kiedy możemy zacząć jeść? Nietrudno odpowiedzieć na to pytanie w sytuacji, kiedy jesteśmy z wizytą u gości - wówczas posiłek inicjuje gospodarz. Natomiast w przypadku, gdy spotykamy się w restauracji (https://www.drukarniasmakucristina.pl/), kwestia ta niekiedy nasuwa pewne wątpliwości. Otóż główna zasada brzmi, że nie przystępujemy do jedzenia do czasu, aż każdy z naszych współbiesiadników otrzyma posiłek. Jeżeli ktoś jest nieobecny, ponieważ wyszedł na chwilę np. do toalety, w dobrym tonie jest zaczekać kilka minut. Oczywiście w sytuacji, kiedy spotykamy się w restauracji w celu celebrowania urodzin, imienin, innego rodzaju jubileuszu - wówczas obiad albo kolację rozpoczyna osoba, dla której ten dzień ma charakter najbardziej szczególny.
Warto również wiedzieć o tym, że jeżeli zamierzamy zrobić sobie przerwę w trakcie spożywania posiłku, nóż i widelec kładziemy tak, aby w centralnej części talerza były ku sobie skierowane. Sygnałem dla kelnera, że już nie będziemy spożywać posiłku, jest natomiast umieszczenie sztućców równolegle obok siebie, po prawej stronie talerza.