"(...) Określenie, kim właściwie jest sommelier, nie zawsze jest takie proste. W Polsce słowo to brzmi dosyć obco i używane jest całkowicie dowolnie np. wymiennie z enologiem, czyli specjalistą od produkcji wina. Sommelier w Polsce to ktoś, kto w lokalu gastronomicznym zajmuje się przede wszystkim zakupem, składowaniem i podawaniem wina gościom. Ponadto sommelier opracowuje autorską kartę win, współpracując dwutorowo z szefem kuchni nad doborem win do potraw.
Od kilku lat widoczny jest dynamiczny rozwój branży winiarskiej w Polsce, jak również wzrost świadomości na temat wina wśród klientów. Nasze gusta wznoszą się na wyżyny wysublimowanego smaku, zaczynamy czytać informacje na etykietach butelek, zwracamy uwagę na regiony produkcji wina. Obecnie coraz więcej restauracji stać na to, by utrzymywać pracownika na tak wyspecjalizowanym stanowisku jak sommelier, który pomoże nam w dokonaniu wyboru odpowiedniego trunku."
Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w bardzo interesującym wywiadzie z naszym sommelierem Adamem Fijałem w Kurierze Rzeszowskim (portal i gazeta).